Black Lives Matter-demonstrasjoner i USA og antirasismeprotester i Nederland trekker oppmerksomheten mot dyptsittende problemer med politivold, institusjonell rasisme og ulikhet. De tvinger oss også til å tenke på prosesser og situasjoner der ulik behandling kan spille en rolle, for eksempel i arbeidsmarkedet.
Ifølge rapporten fra diskrimineringstallene for 2019 som ble publisert i april, bestilt av Innenriksdepartementet, er flertallet av diskrimineringskredlene i Nederland knyttet til erfaring med å søke og samhandling med kolleger. Arbeidsplassen er derfor et godt sted å begynne å takle rasisme og ulikhet.
Hvordan kan selskaper gjøre det? Business Insider heter Gwen van de Pas. Hun jobbet i årevis i USA som konsulent i konsulentfirmaet Bain & Company, kom til Bains Amsterdam-kontor for halv og et halvt år siden, og som visepresident fokuserer spesielt på talentspørsmål.
Våre kolleger hos Business Insider USA kalte Van de Pas en av de 38 Power Players of Consulting i mai i fjor. En del av jobben hennes i Bain er å gjøre kolleger mer oppmerksomme på fordommer og gjøre organisasjonen mer mangfoldig og inkluderende.
Vi snakket med Van de Pas om hennes erfaringer i Silicon Valley, forskjeller mellom USA og Nederland, hvordan Bain er forpliktet til sosial og rasemessig rettferdighet, og hva du skal se opp for når man former en inkluderende og mangfoldig HR-politikk.
Du bodde og jobbet i 12 år i USA, i Silicon Valley, og har vært tilbake i Nederland i et og et halvt år. Hvordan skiller landet vårt seg fra USA når det gjelder mangfold?
«Mangfold er mer et samtaleemne i Amerika enn her. Jeg er mer utsatt for det. Ikke at det ikke anses som viktig her, men motivet er mer på overflaten der. Det gjør det mer behagelig for meg å ha samtaler om det. Jeg kan også gi litt mer pushback når folk sier: ‘Rasisme, det er ikke mer?'»
«I Nederland ser du folk som tenker: «Jeg er ikke rasist, jeg tror alle er like, så vi snakker ikke om det.» I Amerika er det mer til erkjennelsen av at selv om du ikke er rasist, har du fortsatt et ansvar.»
Alle bør være klar over at vi alle har en rolle å spille i å forfølge rasemessig og sosial likestilling. Hvordan har det å jobbe i Silicon Valley påvirket visjonen din om HR?
«Det du legger merke til i Silicon Valley er at på grunn av Googles, Facebooks og LinkedIns, er det et utrolig travelt marked for talent. Alle trekker folk hele tiden: «Bli med oss, her er en bedre bonuspakke.» Mange selskaper har lokkeduer som sushi kokker klar til lunsj. I Silicon Valley må du jobbe veldig hardt for å holde staben fornøyd.»
Men å holde deg lykkelig går utover å være sushikokk. Det handler også om å forfølge sosial og rasemessig likestilling på arbeidsplassen. Bain & Company kom opp med «syv forpliktelser» i år for å fremme det i selskapet og i lokalsamfunn rundt det.
» De syv forpliktelsene er lagt frem for å vise hva vi gjør for øyeblikket. Bain hadde allerede satt opp et 10-årig pro bono konsulentprogram verdt $ 1 milliard, for eksempel å jobbe med organisasjoner som UNHCR eller Oxfam.»
– De tre hovedpilarene i det var utdanning, økonomisk utvikling og miljø. Dette har nå blitt lagt ganske nylig til rasemessig og sosial likestilling som et fokusområde, som ytterligere $ 100 millioner er satt til side for. Videre har det lenge vært såkalte «affinitetsgrupper». Dette er mentor- og coachingprogrammer rettet mot for eksempel behovene til LHBTQ-ansatte.»
» Fordi bain har et solid fundament, kan vi gå inn i vanskelige samtaler lettere. Jeg tror det er vanskelig som selskap når du aldri har lagt merke til mangfold og inkludering, å plutselig si «vi tror dette er viktig». Det er vanskelig å ha samtalen på en måte som føles trygg og autentisk.»
Bain organiserte en studiedag og refleksjon over Juneteenth, markeringen av slutten av slaveriet i USA. Gjorde du det i Nederland den 19.
«I Nederland valgte vi ikke å gjøre dette på Juneteenth, fordi den datoen har mindre betydning her. Vi organiserte en halv dag 24. Vi snakket i små grupper om spørsmål som: Er rasisme vanlig i Nederland? Og hvordan går det? For å starte dialogen.»